Priča o vlasnicima

Premda su i obitelji graditelja vile Istra dali ponekog značajnog Opatijca – Jurkovići su bili među najaktivnijim narodnjačkim rodovima i osnivačima društva Zora, potomak Kompanjetovih, Zoran, bio je rektor riječkog Sveučilišta i književnik, a Kopanijevi su već među potomcima zabilježili i legendarnog lokalnog foto-kroničara Franka i njegovog sina, filatelista i guvernera distrikta Lionsa, Boruta-Borju – hotel Mozart iznjedrio je zasad dvije još slavnije figure, Veljka Barbierija i Ivana Ljubičića.
 

Veljko Barbieri
Rođen je 1929. u Makarskoj, u građanskoj apotekarskoj obitelji plemićkog talijanskog podrijetla, koja je dala i gradonačelnika Makarske. Od 1941. sudjeluje u NOR-u, najprije kao SKOJ-evac, a potom i partizan. Sa šesnaest godina već ima visok vojni čin i zapovijeda bataljunom. Dobitnik je Ordena za hrabrost, a 1948. je postao poznat i po uručivanju Štafete mladosti Josipu Brozu Titu. Završivši nakon rada Vojnu akademiju, zapovijeda minolovcem, a kasnije izvanredno studira i diplomira ekonomiju. Zapošljava se u zagrebačkom poduzeću „Rade Končar“.  Više godina kao predstavnik „Končara“ živi i radi u Milanu.
Godine 1964. doselio se u Opatiji. Početkom 1980-ih osniva Adriatic Club Yugoslavia /ACY, kasnije Adriatic Club International – ACI) i gradi dvadesetak marina diljem Jadrana. Početkom 1990-ih osniva vlastitu tvrtku „Barbieri nautika“ koja se bavi konzultantskim uslugama. Autor je projekta „Sto lučica“ hrvatskog Jadrana.
Od malena je vezan za mora i jedrenje. Osvajao je mnogobrojne trofeje na domaćim i međunarodnim regatama. Autor je knjige memoarskih zapisa „Protiv vjetra“ (Rijeka, Adamić, 2003.).

Ivan Ljubičić (Banja Luka, 1979.), jedan od najboljih hrvatskih tenisača svih vremena i zet najnovijeg vlasnika hotela "Mozart", Abija Shalabija, prvi je puta u Opatiju stigao kao jedan od mnogobrojnih izbjeglica, u vrijeme Domovinskog rata. Godine 2004. osvojio je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Ateni (u paru s Ančićem), a godinu dana kasnije i Davis Cup. U svojoj je karijeri osvojio osam velikih turnira, bio trećeplasirani igrač svijeta, a dvije je godine zaredom (2005.-2006.) proglašavan i najboljim sportašem Hrvatske.

Posebne ponude

16. lipanj 2021. CROATIA TOURISM&TRAVEL 2021

CROATIA TOURISM&TRAVEL 2021  

opširnije
Obavijest o početku rada 2021

Poštovani gosti, Odgovorno i s veseljem informiramo Vas da Hotel...

opširnije

Događanja u Opatiji

  http://www.opatija-tourism.hr/hr/dogadanja/dogadanja/    

Opatija

Opatija Opatija je središte Kvarnerske rivijere sa najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj. Od kada je 4.ožujka 1889., ukazom cara...

UREDI REZERVACIJU

PREGLED / OTKAZIVANJE VAŠE REZERVACIJE